Juhamatti Joensuu vahvistamaan lahtelaismiehistöä

20.05.2017

Lahti Panthers sai tällä viikolla varsin mielenkiintoisia ja mieluisia uutisia pelaajarintamalta, kun 2000-luvun alkupuolella Lahdessa pelannut Juhamatti Joensuu päätti tehdä paluun jenkkifutiksen pariin. Vuonna 2008 toistaiseksi viimeisen pelinsä pelannut logistiikka-alan ammattilainen tulee Lahdessa vahvistamaan todennäköisesti alkuun puolustuksen linjaa, mutta on käyttökelpoinen myös monella muulla pelipaikalla. Vaikka takana on lähes kymmenen vuoden ottelutauko, tuo Joensuu joukkueeseen arvokasta kokemusta ihan Suomen huipulta.

Juhamatti Joensuu tuo Panthersiin roppakaupalla lisää kokemusta ja johtajuutta.

 

– Aloitin pelaamisen vuonna 2002 silloisten Lahti Jetsin ja Hämeenlinna Tigersin yhdistelmäjoukkueessa, jossa minua istutettiin laitahyökkääjäksi. Ensimmäisen vuoden jälkeen lähdin vaihto-oppilaaksi Jenkkeihin ja pääsin siellä pelaamaan high school -joukkueessa puolustuksen linjaa, Joensuu muistelee ensimmäisiä pelivuosiaan.

Palattuaan Yhdysvalloista hän jatkoi pelaamista Lahti Jetsissä, jossa vierähti kolme vuotta lähinnä tukimiehen paikalla. Lahdessa Juhis oli mukana voittamassa II-divisioonaa 2005. Vuosina 2005 ja 2006 hän pelasi Jetsin lisäksi Helsinki Roostersin junioreissa, joista taskuun jäi kaksi SM-kultaa. Lahden vuosien jälkeen mies suuntasi kaudeksi 2008 ”kukkojen” edustusjoukkueeseen. Lisäksi hän pelasi myös junnujen EM-kilpailuissa vuonna 2005.

– Vuonna 2008 pääsin pelaamaan Vaahteramaljassa aloittavana puolustuksen endinä (ulompi puolustuksen linjamies). Tuosta matsista jäi kuitenkin katkerat muistot, kun Porvoo tasoitti pelin viimeisillä sekunneilla ja meni lopulta mestaruuteen asti. Tuo ottelu on toistaiseksi viimeinen ottelu, jossa olen pelannut.

Jenkkifutisuran jälkeen Joensuu jatkoi aktiivisesti urheilun parissa ja keräsi menestystä useammassakin muussa lajissa.

– Peliuran jälkeen siirryin voimannosto- ja voimamies puolelle. Hollolan Kukonkoivussa on kannettu kiviä ja pyöriteltyä traktorin renkaita. Niistä hommista sain palkinnoksi maastavedon nuorten Suomen mestaruuden, Juhamatti toteaa.

Ihan hukkaan ei kivien pyörittely mennyt, sillä Joensuun saliyhteistulos maastavedosta, kyykystä ja penkistä oli varsin kunnioitettavat 850kg. Voimailu sai kuitenkin jäädä, kun mies löysi itsensä kamppailulajien parista. Brasilian jiu jitsu ja vapaaottelu tulivat mukaan kuvioon. Jiu jitsun puolelta taskuun jäi valkovöisten SM-kulta ja vaparissa Juhamatti voitti Shootossa amatöörien pohjoismaiden mestaruuden vuonna 2010. Vyölle kertyi myös kaksi ammattilaisottelua.

Jossain vaiheessa urheilu jäi taka-alalle opiskelu- ja työkiireiden vuoksi, mutta mikä sai viimein miehen palaamaan kentille?

– Jenkkifutis on ehdottomasti hienoin joukkuelaji mitä tiedän. Fyysinen, mutta vaatii silti paljon taktista silmää. Menestys on täysin riippuvainen siitä, että joukkueena tehdään asiat oikein. Paluu kentille on hautonut jo muutaman vuoden ja viimeinen niitti oli, kun tapasin vanhoja pelikavereita Roostersista juhlimassa vuoden 2015 Suomen mestaruutta. Nyt vihdoin myös työtilanne mahdollisti paluun, Joensuu nauraa ja muistuttaa että matkaa huippuiskuun vielä on.

– Vähän on vielä hakemista, mutta onhan tässä taukoakin ollut kymmenen vuotta. Iän myötä nuorelle miehelle ominainen höntyily ja päätön säntäily on tosin jäänyt pois, mikä auttaa tässä lajissa. Mutta kyllä tässä vanhakin vielä mukana pysyy.

Nuoreen Panthers-miehistöön Juhamatti Joensuun kaltainen kokenut pelaaja on erittäin tervetullut vahvistus. Hän on pelannut urallaan lukuisilla pelipaikoilla, joten pystyy asettumaan rooliin kuin rooliin sen mukaan, missä valmennus tarvetta näkee. Myös joukkueen valmennus on erittäin tyytyväinen hänen paluuseensa.

-Juhamatin kaltainen kokenut ja johtava pelaaja tuo varmasti tiettyä rauhaa nuoreen joukkueeseen. Tulee olemaan iso ja tärkeä palanen niin kentällä, kuin sen ulkopuolellakin. Pystyy ja varmasti tuleekin pelaamaan tarvittaessa molempiin suuntiin, arvioi joukkueen päävalmentaja Janne Haataja ja nostaa myös viime kaudella hyviä otteita näyttäneen Matti Liskin samaan sarjaan.

Joensuu tiedostaa myös itse omat vahvuutensa ja toivoo voivansa auttaa koko joukkuetta kehittymään.

– Kunhan saan taas kaikki asiat palauteltua mieleeni, niin toivon että voin auttaa uusia ja nuorempia pelaajia menemään eteenpäin. Itsellä tarkoitus on elämäntilanteen salliessa pelata niin pitkään, kun kroppa vaan kestää. Seuran kannaltahan tilanne on hyvä. Yleisesti toiminta on hyvin järjestelmällistä, joka oli itselleni positiivinen yllätys. Valmennus on ammattitaitoista ja nuori runko omaa potentiaalia yllättää jo tällä kaudella. Tämä takaa myös hyvät tulevaisuuden näkymät, Joensuu arvioi ja pättää vielä vaatimattomasti:

– Siitähän me lähdetään että Lahdessa nostetaan sykysyllä Tinamaljaa.

Juhamatin ja muut Pantterit näet ensimmäisen kerran lauantaina 27.5., kun kausi potkaistaan käyntiin Lahden kisapuistossa klo 17.00. Avausottelussa vastaan asettuu varsin tuttu vastus Sipoo Bulldogs.