We Are Panthers – osa 2, Mika Marttila

03.03.2017

We Are Panthers-sarjan toisessa osassa piinapenkkiin istahtaa puolustuksen koordinaattori ja pelaajaurallaan paljon nähnyt Mika Marttila.

 

Kuka?

Mika Marttila

 

Rooli seurassa?

Puolustuksen koordinaattori / Puolustuksen linjan ja tukimiesten valmennus

Mika Marttilalla on takanaan väkevä peliura Suomen ehdottomassa huippuseurassa. Nyt hän jakaa oppejaan Panthersin puolustukselle.

 

Ura jenkkifutiksen parissa?

JEFUN kiehtovaan maailmaan ja Lahti Jetsin joukkueeseen siirryin vuonna 2000 muutaman ystäväni houkuttelemana jääkiekon parista. Kaudella 2001 pelasimme ensin keväällä A-Juniori (U-21) kauden Helsinki Roostersin kanssa ja myöhemmin kesällä miesten kausi Jetsin riveissä. 2002 ja 2003 kaudet pelattiin muistini mukaan yhdistelmäjoukkueena Hämeenlinna Tigersin kanssa ensin Lahdessa Jetsin nimellä ja seuraavana vuonna Hämeenlinnassa Tigersin nimellä. Vuodet 2003 ja 2004 vietin ulkomailla, jolloin jenkkifutis oli tauolla. 2004 Marraskuussa palattuani takaisin Suomeen, päätin kokeilla olisiko mahdollista pelata jenkkifutista korkeammalla kuin divaritasolla. Otinkin yhteyttä Porvoo Butchersiin ja tiedustelin olisiko mahdollista tulla kevään leireille kokeilemaan siipien kantavuutta Vaahteraliigapelaajien joukkoon. Pääsin mukaan harjoitusvahvuuteen ja kauden 2005 aikana sain kunnian pelata Porvoon legendaaristen tukimiesten Juha Havulehdon ja Matti Lottosen kanssa sisempänä tukimiehenä. Porvoossa vierähtikin sitten myös kaudet 2006,2007,2008 ja 2009. Kaudella 2010 pelasin muutaman pelin vielä Lahti Jetsin kanssa, mutta tämän jälkeen jenkkifutis jäi perhesyiden takia tauolle. Kaudelle 2016 liityin Lahti Panthersin valmennusryhmään jossa mukana edelleen.

 

Miksi jenkkifutis?

Jenkkifutiksessa itseä kiehtoo Fyysisyyden ja taktiikoiden lisäksi joukkueeseen syntyvä henki kun kaikki pelaajat sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja sovittuihin asioihin. Laji on täynnä pieniä yksityiskohtia jotka on harjoiteltava ja suoritettava huolella. Jenkkifutiksessa korostuu asioiden tekeminen joukkueena mielestäni palloilulajeista eniten.

 

Mikä on paras muisto pelikentiltä?

Vaikea on asettaa muistoja paremmuusjärjestykseen. Kaikki muistot ovat lähtökohtaisesti hyviä tai ainakin ajan saatossa muuttuneet sellaisiksi. Olen onnellisessa asemassa siinä mielessä että olen saanut lajin parissa kokea niin isoja voittoja kun karvaita tappioitakin, nämä molemmat kasvattavat. Tietysti täytyy huippuhetkistä mainita U21 suomenmestaruus 2001 Roostersissa ja vaahteraliigamestaruudet 2005 – 2009 Porvoossa. Karvain tappio ehkä 2007 EFL peleissä Norjalaiselle Eidsvoll 1814´s :lle kärsitty 39-0 tappio, joka päätti EFL taipaleemme jo alkulohkovaiheeseen. Hienoin yksittäinen pelitapahtuma on tähän mennessä Insbruckissa 2009 pelattu EFL välieräottelu Swarco Tirol Raidersia vastaan, vaikkakin kyseisen pelin hävisimme 31 – 13 oli pelaaminen yhtä Euroopan suurseuraa vastaan heidän kotiareenallaan ja kotiyleisön edessä melkoinen kokemus.

 

Olet nyt ollut valmennustoiminnassa pari vuotta. Mikä on valmentamisessa parasta?

Valmennustoiminnassa parasta on kun näkee sitoutuneita pelaajia harjoittelemassa yhdessä sovittua tavoitetta varten ja oivaltamassa selitettyjä asioita käytännön tasolla pelikentällä.

 

Millaisen Panthers-puolustuksen näemme ensi kesänä?

Teemme sen eteen töitä että näemme hyvin harjoitelleen sekä kovakuntoisen, rohkean, arvaamattoman ja virheitä pelkäämättömän Panthers puolustuksen. Pelaajien kokemattomuudesta johtuen virheitä tulemme varmasti tekemään. Virheistä oppiminen tulee varmasti olemaan yksi ydinasioista.

 

Mitä hyvää viime kesä jätti pelillisesti?

Viime kesänä pelasimme ajoittain tiukkojakin pelejä jotka valitettavasti kääntyivät vastustajan eduksi meidän oman tekemisen jonkinasteisen sulamisen vuoksi. Tämän kesän yhtenä isona haasteena tuleekin olemaan juuri näiden otteluiden kääntäminen meidän eduksi. Mentaalipuolen asioita tullaan painottamaan niin pelaajien keskuudessa kuin valmennuksessakin.

 

EBN Areena on pistänyt tänä talvena pelaajat kuntoon. Näkyykö laadukas fysiikkavalmennus jo kentän

puolella?

EBN Areenan panokseen olen todella tyytyväinen ja toivonkin että jokainen seuran jäsen osaa tätä mahdollisuutta myös hyödyntää. Kentällä asioita näkyy askelnopeuden, keskivartalotuen ja liikkuvuuden muodossa. Valmentajana ette tule minulta koskaan kuulemaan lausetta ”olen tyytyväinen joukkueen fyysiseen suorituskykyyn” 😉

 

Haatzi heitti ensimmäisestä piinapenkistä palloa sinulle ja halusi kuulla vastauksen yhteen kaikkien

aikojen tärkeimmistä kysymyksistä: tulinen vai mieto?

Mr McDonaldsille vastaisin että: El Maco (ei liian)

 

Niemisen Ville on käytävä puheissa pohtinut, mistä noin komean ulkonäön saa?

Miten ihmeessä Mikkelin Jukurien valmentaja liittyy mihinkään?…

Pekonille tiedoksi: Luulen Liipolan vesijohtoveden aikanaan olleen suuressa osassa ”kehittymistäni”. En kyllä mielestäni ole vielä täysin puhjennut kukkaan…

 

Kenet taklaat seuraavaksi?

Olen jo vuosia haaveillut taklaavani Heikki Suomista mutta en ole häneen koskaan osunut…?

 

Jäädään siis mielenkiinnolla odottamaan Suomisen Hessun vastausta haasteeseen.