Tähtipelaajat edistävät lajia talkoohengessä

25.02.2017

Suomessa vierailulla oleva American Football Without Barriers on erinomainen osoitus siitä, miten lajia ammatikseen pelaavat pelaajat haluavat edistää koko lajin maailmanlaajuista osaamista ja tunnettuutta. AFWB on pelaajien itsensä perustama järjestö, joka haluaa levittää omaa lajiosaamistaan maailmalle, jotta jokaisella halukkaalla olisi mahdollisimman hyvät puitteet jenkkifutiksen oikeaoppiseen ja turvalliseen harjoittamiseen.

– Minulle on tärkeää, että asiat tehdään oikein. Peliä voi pelata monella eri tavalla, mutta tekniikat ovat aina samat ja niiden on oltava kunnossa, jotta voidaan välttyä loukkaantumisilta. Siihen minä haluan tuoda oman osaamiseni, sanoi 10 vuotta NFL:n kärkipelaajiin kuulunut Pittsburgh Steelersin keskushyökkääjä DeAngelo Williams.

NFL-konkari DeAngelo Williams kokee tärkeäksi, että saa jakaa omaa lajitietämystään (kuva: Ville Ruti)

 

AFWB:n perustajajäseniin kuuluva Gary Barnidge, niin ikään 10 vuotta lajin huipulla urakoinut sisempi laitahyökkääjä, oli samoilla linjoilla ja korosti junioripelaajien tärkeyttä koko järjestön toiminnassa.

– On ehdottomasti parasta nähdä millaisella innolla lapset ovat mukana, nähdä heidän kehittyvän ja viedä heitä eteenpäin.

Gary Barnidge on yksi AFWB-järjestön perustajajäsenistä (kuva: Ville Ruti)

 

Jotain pelaajien sitoutumisesta AFWB:n toimintaan kertoo se, että NFL ei ole miltään osin tukemassa toimintaa, vaan pelaajat hoitavat matkoja omakustanteisesti sekä paikallisten yhteistyötahojen kanssa. Huomionarvoista sitoutumisessa on myös se, että nyt järjestettävällä viidennellä leirillä mukana olevat pelaajat ovat isolta osin olleet mukana myös kaikilla aiemmilla leireillä.

– Meillä on hieno porukka, joka on hitsautunut hyvin yhteen. Poikien kanssa on mukavaa matkustaa eri puolilla maailmaa ja nähdä eri kulttuureja. Olen erittäin iloinen mahdollisuudesta olla taas mukana ja jakaa omia taitojani eteenpäin, kertoi puolestaan Detroit Lionsin puolustuksen takakentällä ammattiaan harjoittava Johnson Bademosi.

Pelaajilla oli myös viesti tyypillisesti isojen miesten pelinä pidetystä jenkkifutiksesta uutta harrastusta pohtiville henkilöille ja nuorten vanhemmille.

– Tämä on laji, jossa kaiken kokoisille on omia fyysisiä ominaisuuksia tukeva pelipaikka. Se on täysin poikkeavaa mihinkään muuhun joukkuelajiin verrattuna. Myös omat vanhempani puhuivat minulle, että olen liian pieni, mutta saan korvattua kokoni muilla ominaisuuksilla, Bademosi totesi.

Johnson Bademosi on nopeudellaan ja ketteryydellään raivannut paikkansa isompien joukkoon (kuva: Ville Ruti)

 

– Jenkkifutis myös haastaa harrastajansa jatkuvasti. Vaikka olisit pelannut 15 vuotta, voit silti kehittää tekniikkaasi koko ajan. Pelaajana et ole ikinä valmis, lisäsi Cleveland Brownsin tulokaspelinrakentaja Kevin Hogan.

Pelaajat pitävät viikonloppuna neljä eri harjoitusta, kaksi Tampereella ja kaksi Vantaalla. Lisäksi maanantaina 27.2. he järjestävät suomalaisvalmentajille oman klinikan ennen kuin palaavat tiistaina takaisin kotiin.

Mikäli Lahdessa jollain on kipinää lajin pariin, niin Panthersin treenejä voi jokainen tulla seuraamaan ja lajia kokeilemaan. Harjoitukset maanantaisin klo 20.30-22.30 Mukkulan kuplahallissa sekä keskiviikkoisin klo 19.45-20.15 EBN Areenalla, Hirsimetsäntiellä.