NFL-päivä tarjosi talviurheilua ja ikimuistoisia elämyksiä

25.02.2017

Lahdessa nähtiin perjantaina harvinaisia vieraita, kun tusina NFL-ammattilaisia kävi seuraamassa hiihdon MM-kilpailuja. Lahteen tutustuminen oli osa American Football Without Barriers-järjestön Suomen vierailua. Lahti Panthers sai kunnian olla osaltaan isännöimässä näitä jenkkifutiksen suurlähettiläitä, joiden päivään oli rakennettu laaja kattaus talvisia aktiviteetteja. NFL-pelaajista Lahdessa nähtiin Johnson Bademosi (Detroit Lions), Gary Barnidge (Cleveland Browns), Kevin Hogan (Browns), Jordan Cameron (Miami Dolphins), Alex Mack (Atlanta Falcons), Ben Garland (Falcons), Cooper Helfet (Oakland Raiders), Roosevelt Nix (Pittsburgh Steelers), DeAngelo Williams (Steelers), Zach Mettenberger (Steelers) sekä Barkevious Mingo (New England Patriots).

Päivä alkoi Mukkulan kartanolla, jossa pelaajia oli vastassa parikymmentä fania. He saivat mahdollisuuden tavata huippupelaajia ja ottaa valokuvia muistoksi. Lounaan jälkeen Huippujengi-ohjelmasta tuttu vuorikiipeilijä Antti Inkinen, entinen jenkkifutari hänkin, johdatti tämän sekalaisen joukon jäälle, johon oli aurattu pieni jääkiekkokenttä. Lahden Pelicansista tutut Ben Blood, jonka nimi herätti NFL-ammattilaisissa suurta kunnioitusta, Justin Hodgman sekä Morten Poulsen olivat näyttämässä mallia kovan luokan tossulätkäottelussa. Ottelun voittomaalin isku muuten Panthersin Taneli Tontti.

Brandon Yli-Savola pääsi tapaamaan Roosevelt Nixiä ja muita NFL-tähtiä. (kuva: Ville Ruti)

 

Amerikkalaiset vieraat olivat päässet kokemaan saunomisen riemun jo edellisenä päivänä Helsingissä, joten se meni jo vanhasta tottumuksesta. Myös avantouinti oli edellispäivältä tuttua ja sen pääsivät kokemaan kaikki. Tai melkein kaikki. Tuore Super Bowl-voittaja Barkevious Mingo jätti mahdollisuuden väliin, ja sai kuulla asiasta kovaa palautetta. Huolimatta uhoamisestaan, pulahdus jäi tekemättä myös Lahdessa. Atlanta Falconsin linjassa painiva Ben Garland kävi sitten Mingonkin puolesta ja taisi murtuneella jalallaan juosta saunan ja avannon väliä yhteensä kolme kertaa.

– Olen nähnyt Titanicin ja Leonardo DiCaprio kuolee, koska vesi on niin kylmää. Ei sinne voi mennä, Mingo perusteli asiaa lämpimässä saunamökissä istuessaan. Vieressä muutama pelaaja kierrätti hiustenkuivaajaa saadakseen jalkansa ja kenkänsä taas lämpenemään. Garlandilla oli oma mielipiteensä.

– Tuo oli mahtavaa! Saunan ja avannon jälkeen olo on erittäin raikas ja energinen.

Oakland Raidersin Cooper Helfet kävi myös virkistäytymässä saunomisen ohella. (kuva: Ville Ruti)

 

Mukkulasta joukkio suuntasi urheilukeskukseen ja kohti Lahden legendaarisen suurmäen huippua. Suomalainen talvisää näytti parhaat puolensa ja maisemat ”Lahen betonin” päällä vakuuttivat amerikkalaisvieraat, jotka ahkerasti keräsivät muistikorteilleen kuvia kaupunkimaisemasta. Vauhtimäen portailla käyneet totesivat melko selvän mielipiteen mäkihyppääjistä.

– Näiltä kavereilta on pakko puuttua jotain korvien välistä, jos vapaaehtoisesti laskevat tästä.

Lahden suurmäki herätti kunnioitusta jo alhaalta katsottuna. (kuva: Ville Ruti)

 

Suurmäen vierailun jälkeen porukka pääsi vielä seuraamaan naisten mäkihyppyä ja illan päätteeksi muutama pelaaja kävi vielä haastattelussa palkintojen jaon yhteydessä, ennen paluutaan Helsinkiin.

Super Bowl-voittaja kävi myös Lahen torilla tervehtimässä yleisöä. (kuva: Ville Ruti)

 

Mukana olleille lahtelaisille päivä oli taatusti ikimuistoinen. Pelkästään mahdollisuus päästä lajin todellisten huippujen seuraan oli ainutlaatuinen, mutta erityisen vakuuttavaa oli tapa, jolla pelaajat huomioivat muut mukana olleet. Jokaisella oli aikaa jutella niitä näitä ja tunnelma läpi koko päivän oli hyvin veljellinen. Esimerkiksi Barkevious Mingon kanssa Lahden kaduilla kävellessä sekä suomalaisten ja yhdysvaltalaisten poliisien eroista keskustellessa ei mistään olisi voinut päätellä, että mies on juuri voittanut yhden maailman arvostetuimmista pokaaleista.

Lahtelaisittain Ville Nieminen tiivisti päivän annin yhteen lauseeseen: ”En halua herätä!”.

kuva: Ville Ruti